Aug 16, 2011

Tutorial : Draw Doodle Omei dan Freebies


Tweet tweet ! churp churp !
Dah macam-macam sound keluar kan? Uhh sesungguhnya hari ni sangat bestttt +++ bagi Yana sebab hujan dan tak rasa letih sangat puase cam selama ni yakni cuaca panas terik yang amat,hehe -__-" no point betul ayat aku,fuhhh..

Oke lah,disebabkan ramai sangat tanya camane nak lukis kartun omei tu? kartun? yeahh its doodle yer darling,we called it doodle actually. Kalao Yana lah,Yana guna software Paint Tool SAI dan juga Photoshop. Sebenarnya banyak cara nak lukis doodle nieh,atas kreativiti masing-masing..kat mana nak buat doodle? contohnya korang boleh..
  • manual yakni lukis atas kertas dan guna scanner untuk warna di software
  • photoshop
  • paint tool SAI
  • photoscape
  • paint
  • microsoft word *terbaru
Make sure korang kena banyak sabar dan lembut-lembutkan tangan korang yang keras tu, sebab lukis doodle ni nak kena gerakkan cursor,peranan tangan tu penting..ewahhh, so kat sini Yana nak ajar lukis doodle guna Paint Tool SAI

1) Download dulu software, tekan je kat SINI 

2) Dah siap Install,korang ikut step ni
File> New> Adjust Size canvas korang..
*ikut suka hati korang lah nak besar gedabak mane yer


3) Click button Linework dan pilih warna untuk garisan doodle korang tu. Biasanya orang guna warna Hitam lah kan? 


4) Kemudian,korang pilih Curve untuk memudahkan lukis doodle nanti..Then start lah lukis doodle omei korang tu.Before tu,elok lah korang test-test lukis dulu untuk membiasakan buat lengkung doodle nanti. Test sampai naik fed-up! HAHA


5)Untuk mewarna pula, Korang click dekat Layer 1> Bucket> Warna untuk doodle nanti
kemudian warna lah sepuas hati,jangan kasi comot momot dah laa,tak pasal-pasal lempar lappy kang..hehe -.-"


6) Bila dah siap, untuk save pula..make sure korang save dan ganti dalam format png tau.

Haa,ni contoh Yana lukis dan warna tadi, boleh cramp tangan nak lukis,wahahaaa, tak lawa pun, sob sob, ni contoh je tau..nak? amik ah kalao tak malu,HAHA. joking only..peace yaww..


disebabkan tayam kat korang semua, Yana kasi freebies doodle kat korang,nieh spesel and limited edition punya,ceittt,HAHA..nak guna amik laa,tak yah credit, tapi kalao dah amik tu tolong ah drops coments sikit tau, nak kenal jugak orang yang suka doodle Yana buat nie, biar tak lawa dan tak superb macam orang lain pun, cehh,merendah diri nieh.
 



Sayang Yana tak? HAHA :)



Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

36 comments:

RAIZAN said...

Lawa Ah Doodle2 nie! >.< Nak guna tapi xtau nak gune kat ne! :)

Fi Fah said...

Sayangg ! (:

Saidatul Azwa said...

Amek dua akak ! comell . suka ouhh . <3

..cik gugu.. said...

amek ye.. tengs.. cumil lah ;)

cheqwa said...

cumel cumel :) nak 1 nak 1.hehehe.sayaaaaang yana! selamat berbuka ^_^

liya alia said...

nanti balik ump ajar ahh aku.. hehe

Puteri Kpop said...

Pu3 amik dua2 ea..

.farah nadhirah. said...

kalo gune photoscape mcm mane ehhh kalo nak lukis doodle and buat header?

Azreen Shafila Abdullah said...

omei2.. yana,nanti aja gne photoshop plak eh.. :D

Leya said...

comel , !

kusyi said...

comel! nak satu! hehe..

syapik naser said...

knape tak boleh nak save eh ???? pelik..

NaEl said...

Nak nak nak!!!! hehe

Tengku Najwatie said...

Akak , knapa doodle ni comey sngat ? hehehe

Nana ◕ ‿◕ said...

nana ambil stu tau ! comel ! :D

..MyraMissU.. said...

kalau nak waner kan gamba tu mcm mne?
=)

YANA PINKY said...

ofkos larh syg :)
yana amek taw doodle omei omei tuh :D

Nur Aischa said...

wahh cutenya!! kalau boleh nak dooodle yg bwh rambut hitam tu tp mesti ramai yg amik :D

Mish Apple said...

comelnyaaa . . nak ambek ..

cik violet said...

mcmane nak warna kan ek? huhu

N I S A said...

comel , comel ! ambik ye ? thanks :)

Puteri Nurin Jazlina said...

Ehh, Nurin dh buat doodle, tapi tk boleh color. Asal ye? Dia color semua :(

feza said...

memang omei..

Lea Nadzri said...

Comel ! Sya gune yaa .. ;)

liya alia said...

aku sentiasa sayang hang weh. nak ambik jugak lah.. teehee

cik nadia said...

thanks for the tuto yahh ?

ayleencutegirl said...

yana..kak ayleen mintak satu nak buat profile pic ea.. hehe comell ;)

Sery Suryani said...

pndainya wat doodle..

wahida ahmad said...

saya ambik doodle awk ... bole? :)

ekin :) said...

saye amek doodles awk :) tengs :)

Eyfa Zalifa said...

lawanyaaaaaaa!!!nak jugak!amek dua-dua skali :)Thanks sesangat sis:)suka sangat doodle walaupun xx reti sgt:)

Mie Hishamuddin said...

adopted yang bwh skli tu =)

myezatul aQma said...

nak comel dua2

aisyah ainaa said...

ambik satu ye kak :)

dib said...

salam..mcm mn nak warnakan doodle eh??? sbb sy dah try buat mcm tutorial kat atas. tapi part yang warnakan tu terwarna semua.

Nisha Aqilah said...

terima kasih... comel doodle .

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)