Aug 6, 2011

Tips Berguna Apabila Anda di Hack



Salam semua, selamat berpuasa bagi sesiapa yang berpuasa tau, hehe =.="

Kali ni Yana terpanggil untuk kongsikan beberapa tips yang direquest oleh seorang blogger cun melecun  yang tak pernah bosan untuk komen entry-entry Yana sebelum ni, ekceli hal ni pun berikutan dari kes Yana kena hack beberapa hari yang lepas, meh nengok kejap meh,,,

*kelik lah gambar kalao rabun ayam..hehehee

Ada sesiapa terlepas untuk baca entry Yana kena hack sebelum ni? korang boleh baca di entry SINI ye..Yana harap this is my first and last lah kena hack, erghh, tak mahu dah..sumpah langkah 40 dah tak mahu kena hack, sedih bagai nak rakk weh, ceitt ayat dye kan..-.-" kalao sesiapa yang pernah alami situasi macam Yana,haa tau lah korang tinggi rendah langit tuu, *eh yeke perumpamaan ni dengan ayat aku? erghh wawawa >_<

Make sure lepas ni setiap orang kena berhati-hati lah tau, tak kira si dia femes ke tak, popular bak Aaron Aziz ke tak, cantik kacak bergaya ke tak, hack ni tak kira jenis orang mahupun jantina, tapi majoritinya sebab jeles dengan kepopularan lah kowt, ceitt manusia, rambut je sama hitam tapi hati lain-lain, malah kawan sendiri pun ditikam dari belakang,kan? Apa yang perlu korang tahu adelah cara-cara si hacker ni menceroboh account korang camane sebenarnya..take note oke, jom baca 10 cara menceroboh account facebook dan sebagainya, baca ni entry SINI, sesungguhnya si hacker blog Yana yang update entry nie, wahahaa, bukan sahaja hack malah berbudi pulee menghupdate belog cikai Yana nieh, tenkiuu so much, *chu

So,kalao korang kena hack, jom apply beberapa tips yang mungkin berkesan untuk dapatkan balik account facebook, blog, skype, emel tu semua
  • Bertenang,dan jangan menangis dulu..*tapi Yana dah melalak guling-guling dah,HAHAHA
  • Cuba login balik account korang, lagi bagus jika mampu untuk reset balik password korang.. *malangnya Yana dah tak boleh reset password sebab hacker dah terlebih dulu godam emel dan password yahoo Yana,kesian kan..haihh -.-"
  • Minta bantuan rakan-rakan korang.. *Yana dah minta lebih 30 orang untuk tolong Yana,hikhik,gelabah-gelabahhh..
  • Boleh minta bantuan di CyberSecurity Malaysia,hubungi Cyber999 menerusi saluran emel cyber999@cybersecurity.my atau mycert@mycert.org.my
  • Korang juga boleh menghubungi talian 1-300-88-2999 yang dipantau pada waktu kerja iaitu dari 8.30 pagi hingga 5.30 petang; atau faks 603 89453442, telefon bimbit 019- 2665850 yang boleh dihubungi sepanjang masa; khidmat pesanan ringkas dengan menaip CYBER999 REPORT ke 15888.
  • Jika facebook kena hack, report kepada pihak facebook yang account korang kena hack, caranya click Report/Block This Person di account kena hack tu, senang cerita banned je ramai-ramai,hehe.. 
  • Jika mati akal kalao blog kena hack, buat blog baru dan import segala entry di blog lama ke blog baru, dan follower juga boleh diredirect dari blog lama ke blog baru, tu pun jika korang nak buat blog baru lah kan,..
  • Ada sesetengah hacker ni baik sebenarnya,baik ke? erkk -.-" means diorang akan pulangkan balik account korang, just gatal-gatal nak deface blog korang tu, so try lah minta elok-elok dengan diorang, InsyaAllah akan dipulangkan balik
  • Minta doa banyak-banyak agar diorang berlembut serta terbuka hati,hukhuk..sedih dan sayuu je bunyi -.-
APA YANG YANA BUAT??

Oke,kalao tengok banyak tips yang Yana kongsi kat atas tu kan..tapi kalao Yana hari tu nak dapatkan balik semua account Yana ni, Yana buat........
  • Report kepada Cyber999, kol terus ke handfone diorang,tunggu emel lambat bebenor nak berbalas
  • Minta bantuan rakan-rakan
  • Minta bantuan hacker hebakk,HAHA, hacker ni suka tolong orang, baik worrr
  • Pujuk dengan berhemah bak pijak semut tak mati dengan si hacker tu, Alhamdulillah dye dah lembut hati, kena pandai main ayat ye..HAHA,takleh blahhh,
  • Berdoa kepada Allah, lebih-lebih lagi di bulan yang mulia nie..Alhamdulillah Allah lembutkan hati si dia
Rasanya tu jelah yang mampu Yana share dengan korang, kalao ade sesiapa nak berkongsi tips lagi dipersilakan, sharing is caring, sharing is loving, ewahhh, -.-"

GA dah nak pupus dah 8 Ogos ni, sesiapa berminat nak join masih lagi sempat



Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

17 comments:

Cik Aish said...

hehe nice sharing..thanks! skng ni mmg ramai yg suka hck..mcm smlm tibe2 ada member fb tanya, reti tak hack orang? ra yabbi..haha

Sudi sudi la singgah sini lak ye :
KAD RAYA DARI GUA UNTUK LU!

Faqihah Husni said...

Waaahh! Nice Sharing

Sarah Zulkipli said...

Bila baca entry yana ni jadi takut pulak. Huhu.

officially19 said...

good tips..lepas ni kena sentiasa berhati-hati..nak bagitahu sis ditag di entri http://official19.blogspot.com/2011/08/2nd-ga-pearl-by-moon.html

Arin said...

ilmu dh tinggi dah si hacker tu, tp salah gune ilmu, kikiki

NURUL AINI NORAZMAN said...

apa daa. blajar pandai2 wat keje mcm ni plak,.

Saiazuan said...

kna pshing or hack? aritu ad tnya mbr psl web awk kna hack, dia ckp bkn kna hack, pshing je..

Ana Jannah said...

thanks 4 da entry...berguna!! takot2 la pulak kita kena lepas ni..hehe :)

cx's said...

tq for the sharing! :)

cheqwa said...

waaah,terharu lah yana..thanks :')
okaaay,buleh la amek langkah berjaga2 pasni..pasang perisai tinggi2 ^_^
thanks a lot yana sayang ♥

NoRfArAhiN said...

siyesly kalau yana x bagi tips ni, sure gelabah n xtau nk wtpe bila da kena hack. btw, thanx a lot! =)

Salmiza S. said...

untunglah dapat balik ! kalau idak ~... anyway, tq 4 the share :D

SYAMIRUL AZIZI said...

salam,yana boelh saya minta bantuan??

SYAMIRUL AZIZI said...

salam,yana boelh saya minta bantuan??

Khairunnisa Dahalan said...

salam yana,kalau report g cyber999 tu dorg boleh dptkan balik x eh email kita?

baby lulu said...

akak ..x boley pown hurmmm

baby lulu said...

akak ..x boley pown hurmmm

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)