Aug 15, 2011

Tips Lajukan Speed Broadband Anda yang Habis Limit!



Salam semua ! ewah kemain panjang lagi kan tajuk entry kali ni,,siape kat sini guna broadband a.k.a berukbendd? HAHA,kompem-kompem nak lempar lappy kan kalao bb korang tu dah habis limit,yelah nak online syok-syok pun tak boleh..maybe tips ni dah ramai tahu tapi ramai jugak yang tak tahu..nak online syok-syok even dah habis limit bb korang? jum try 2 tips berguna ni yer! :)
TIPS 1

1) Make sure korang connect ke internet lah kan. Then, tekan "start" dan search "run". Dekat dalam tu ade tulis "cmd" dan korang tekan je "ok"...


Kalao Windows 7, tekan "cmd" dan tekan search

2) Kemudian akan ada keluar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan tekan je "enter"...


3) Bila dah tekan enter akan keluar satu senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), rujuk gambar kat bawah ni untuk pilih yg mana satu betul


4) Sekarang korang kena tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   macam dalam gmbar kt atas tu..nampak tak??. Bila dah access, korang akan terima balasan mcm dekat bawah ni haa. Kalao tak keluar means tak berjaya lah tu,try again and again sampai pengsan ayam..hihihihi -__-"


5) Biarkan je benda alah ni loading sorang-sorang selama 1 abad pun takpe,sementara tu nak online blog atau facebook pun takpe,biar je camtu.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar dan terima packet pe jadah entah,hihihi,tak tahu lah Yana benda alah ni haa,,yang penting ianya akan jadikan website korang akan lebih cepat loading...wehuuu,suke leteeww T__T
p/s :Tips nie adelah untuk kegunaan semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI ke..Yana guna maxis,boleh tahan laju berdesupp *tu pun kalao bayar lah,hihihi lao tak cam siput sedutt jugak mengesot -__-"

TIPS 2 

1) Click on Start Button.

2) Select Run From Start Menu.

3) Type gpedit.msc

4) Expand the [Administrative Templates] branch.

5) Then Expand the [Network] branch.

6) Highlight(Select by Single Click) [QoS Packet Scheduler]

7) Double-click [Limit Reservable Bandwidth] (Available in Right Side Panel)

8) Check(Select By Single Click on it) [Enabled]

9) Change [Bandwidth limit %] to 0 %

10) Click [OK] Button.

11) Restart Your PC.

12) Now Check Your Broadband Speed. 

p/s : Tips kedua ni gedik sikit nak speaking,minah saleh celup katekan,HAHA..boleh try oke?



sumber :belog budak botak



Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

9 comments:

Nurul Mazni said...

huhuhu.. nak try.. tapi takut jadi bukan2.. tak jadilah.. huhuhu~

cheqwa said...

cheqwa xpakai broadband pon...nak ikot cmno?kekeke :p

AzatLazat said...

nice tips
untuk streamyx takda?
hehehe

Gadis said...

thanks for sharing2 dear..=)

aiman fanboy k-pop said...

tips berguna bg pengguna broadband cam aiman...nak try cuba....

jue eddy said...

thanks for the tutorial ! :)
menjadi jue buat gune tips2.
yg tips 1 tak jadik :'( tak faham no. 4 tuh. hurm, alhamdulillah, laju sikit berukband jue ni :)

Miss Eunice said...

serius ke ni? lorh..cam hack internet la pulak..haha..

fAtIn aDawiaH bInTi kHaIrUdiN.. said...

mintak share ye^^ btw sy da try..jadik..tq..=))

msmoonlightdim said...

nak tekan start tu kat mane ye? saye kinda confius

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)