Jul 17, 2011

Matrik itu menakutkan?

Aucak ! tetibe je kan..,
Niat di hati nak sangat kongsi banyak story morry yang sememangnya penuh dalam kepale otak nieh, tapi apekan daya, biasalah berholiday di rumah..asal nak sentuh lappy,tetibe teringat kena tolong mama masak dekat dapur..relax kejap,asal nak sentuh lappy teringat pulee rumah yang bersepah-sepah dengan mainan adik..asal nak sentuh lappy teringat pulee kain yang tak berjemur lagi..perghh, ni ke kerja suri rumah hari-hari? penat penat..tapi mama tak pernah merungut macam aku nieh, duk membebel sorang-sorang sambil buat kerja..nampak sangat tak ikhlas..huahuahua..=___="" kesian my mom,uhuk uhuk..

Tadi sedang basuh pinggan tetibe teringat pasal dua tiga orang blogger yang tanye Yana hari tu dekat facebook
"Kak Yana,dulu akak masuk matrik kan? best tak? susah tak? adik konfius laa nak masuk matrik ke tak..adik nak sangat berjaya nanti,tapi takut salah pilih jalan..tolonglah adik.."

Terharu kejap ade adik-adik yang masih bersungguh-sungguh nak sambung belajar walaopon dalam dilema..Oke lah,kak Yana bantu setakat termampu tahu,dulu Yana memang masuk matrik.Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan batch 2009/2010..mula-mula dapat tawaran memang konfius tahap cipan, nak pergi ke tak..tawaran UPU dapat jugak tapi kos macam tak best je *gara-gara result SPM ntah hape-hape..huu T__T,.so decide lah merantau sorang-sorang jauh-jauh nun disinun..first time belajar luar Terengganu,memang sedih memang sebak..malam-malam peluk bantal nanges bawah bantal sorang-sorang..*alamak ! maluuuunya  T__T Tapi engat jugak pesan mama abah, "Nak along berjaya!kasi contoh terbaik dekat adik-adik"..mula-mula Yana tak suka jugak tapi satu benda je nak adik-adik tahu, korang akan rase tempoh 1 tahun di matrik memang singkat sangat-sangat sebenarnya

Alasan ramai orang takut masuk matrik?
  • belajar rushing tahap cipan, 1 bab 3 hari
  • takde masa rehat, no goyang-goyang kaki..siapkan Tutorial !
  • jauh dari family..ekelehh,nanti kawen jauh jugak laa
  • no enjoy
  • macam sekolah, kena ikut peraturan
  • baju tight in ! gurl kena selalu pakai baju kurung *sweet pe?
  • blablablablablaaa..malas nak list dah, =,=
Yelah, duk matrik memang penat..kalao Yana dulu kan,belajar start pukul 8-5 petang..rest tengahari je 1 jam untuk solat dan makan-makan..tu pon kalao sempat makan dan rela hati beratur panjang di kafe..kadang-kadang tak makan..sadis sadis =.="" kelas tutorial setiap hari ade,kompem-kompem tak siap dengan homework menggunung bak gunung everest tu..tapi kena ah cerdik sikit, tukar buku tutorial dengan kelas yang dah discuss, senang aty senang kerja..HAHA..*jangan laa ikot ajaran sesat yana pin nieh ,dalam lecture pule terangguk-angguk faham, sebab terlebih paham la kena panggil dengan lecturer dalam lecture hall,warghhh..malu lah wehh =.=

Tapi kan, tapi kan..lebih hebat bila?
  • korang dapat jimat umur dan masa untuk continue degree
  • pointer 2.5 di matrik lebih BERNILAI berbanding pointer 3.7 di UPU *kata lecturer Yana lah ni
Even tak dapat 4 flat dimatrik,jangan hampa lah tau..matrik memang susah tapi nilai 1 pointer tu cukup bernilai sangat-sangat..yelah,belajar rushing tahap cipan tambah dengan mase yang singkat selama satu tahun..see? tak rugi pon masuk matrik..TAKDE HANTU LAH..*tapi kat matrik Yana ade pocong..kahkahkah..nak berkenalan tak? nak? nak?..InsyaAllah,kalao usaha kuat semestinya dapat kejayaan yang terbaik kan.. :')

Memory paling tak boleh lupe
  • bersame kawan-kawan..I love very much my roomates and classmates also lecturemate..HAHA,ade ke lecturemate? macam pelik je =__=
  • kena denda sebab tak siap tutorial...wehuuu
  • skodeng pakwe encem main futsal and football..gatal giler..HAHA
  • rindu lecturer-lecturer yang baik+bengis+omei n encem+suka attack aku dalam kelas..adehh
  • muka yang comot sebab tak sempat nak siap-siap
  • bedah tikus and main organ-organ tikus tuu! wehuu, suka giler giler
  • rindu classmate yang giler ! opss, giler-giler
Even dah lame setahun tinggal matrik, kenangan memang tersemat dalam sanubari sampai bila-bila..wallawehh...ni lah classmate Yana yang sememangnya sewel doploh hempat ! *boy memang pupus lah kalao amik aliran Sains Hayat nie..hikhikhik, mereka omei and besh untuk dibuli puas-puas *DEVILLLL*



macam mana? kitorang akrab and rapat sangat-sangat,dah macam adik-beradik lah katakan..tak pernah gaduh selama 1 tahun belajar sama-sama, best kan? hidup aman damai..belajar sudah,nak cari gadoh buat ape kan..satu benda lagi Yana nak tunjuk kat korang nieh..besh nieh..besh..

NEXTTTTTTT!!!!!!!!!!!!!!

TADAAAAAAA!!!
MUKE ZAMAN PRAMATANG DULU KALE..ceittt,ta lawa lasum =.="


p/s :mcm dah larik topik je,nak jadi motivator konon..ainyonyonyooo $$$$$$$$


Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

25 comments:

AZTIQAH said...

saya pun budak matrik
hehe

eienrazak said...

matriks sangat best !

biela lah said...

trigin nk g matrik abis spm nanti,hope dpt la thun dpan....=)

AesyaZealous said...

matrik best.. dapat gagal mase UPS pun muke selamba...hahahhaa!

kaizen said...

tahniah la sbb bg contoh yg baik kat adik2....

Gee said...

hehe..betul2..best jadi budak matrix...lagi jimat n byk benefit...(^_^)

Ajeerah Fareha said...

laaa. senior rupanya. kita dulu KMNS 2010/2011. kira baru lepas la ni. haha.
sgat betul! matriks mmg best sgat. walaupun belajar kena struggle tp pulangan dia sgat lumayan.
lagi2 bila tau dpat 4.00 flat.
lecturer mmg terhebat. kan???

faeza said...

hai sis yana, sy dulu pun KMNS batch 2010/2011. yeszaaa u was totally ryte, matriks sangat awesome. cuma kita kena cepat adapat and adopt. kenal cikgu halinah? beliau sangat baik sangat penyayang! cikgu aida, cikgu izuan pun sangat best! :)

deeyamorten said...

kak yana, saya pun ex-student kmns 2010/2011. ekeke.. betul cakap akak. matrik besh gilerss. walaupun rushing sikit kan. tapi itulah yg menybabkan ia jadi besh. hehe.. *ayat belit2*

soooooour said...

matrik paling best!

yqnq ellyana said...

@ Aztiqah :wahh,hebakkk ! matrik mane ye?

yqnq ellyana said...

@ eienrazak :tahu xpe..besh kan? :)

yqnq ellyana said...

@ biela :InsyaAllah dpt ^^, same2 doakan ye

yqnq ellyana said...

@ Aesya :haha,same lah kite..buat selamba badak jek en

yqnq ellyana said...

@ kaizen :hehe..tenkiuu

yqnq ellyana said...

@ Gee :huhu..totally ryte dear ^^,

yqnq ellyana said...

@ Ajeerah :ouh junior lah nie ye?hoho..KMNS best kan? memang terbaikk laa

yqnq ellyana said...

@ Faeza :wahh,ni junior jugak lah ye..kenal lah cg Aida and Cg halina tuu..dorag cikgu Yana..best gila an? sporting..kelakar..fun lah blajar :)

yqnq ellyana said...

@ Deeyamorten :eceh,boleh buat jejak kasih lak kan?hik3..junior yana lah nie ek..KMNS memang ngetop la

yqnq ellyana said...

@ soooour :wahh,banyaknye O kat name dye..hak3..yeahh,matrik terbaik !

muhamadsufian89 said...

form 6 je dulu. result spm lagi entah apa2. huhu

myrra_yerra said...

okey! budak kecik da jupe tempat komen...heheheh..malu ye..bole tk jupe,,,

Cik.Tedy said...

asasi a.k.a matrik..hurmmm

Ms Z said...

matric bleh jimat umur, maen2 pon boleh, melancong pon boleh. hee :)

!Fatin Fadhillah... said...

lorhh..! adik junior rupanya. kak fatin kmns batch 2007/2009. Akak PDT dik..! matrik best sgt..! zmn kegemilangan.. haha!

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)