Jul 23, 2011

Tutorial : Date Header Luar Body Blog



Salam semua readers, dah lame rasanya tak share tutorials dengan korang..actually banyak sangat nak ajar pelbagai tutorial terbaru,cewahh tapi gitu ler..hehe..

Oke hari nie meh nak ajar latest tutorial..kita buat Date Header berada Luar Body Blog,pernah tengok tak? jum try buat..lawaaaaa ++++++

1) Dashboard> Design> Edit HTML

2) Tekan ctrl+F dan search code nie

h2.date-header {
 
3) Dah jumpe? and then korang copy and paste kod kat bawah nie BAWAH kod tadi

height:40px;
margin:-15px -20px -500px -115px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(URL BACKGROUND) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:right;
text-align: center;
font-family: tahoma; color: #FFFFFF;
}

4) URL BACKGROUND tu boleh tukar ye
5) Untuk pengguna simple template, sila padam coding nie dulu ye

.date-header span {  background-color: $(date.header.background.color);  color: $(date.header.color);  padding: $(date.header.padding);  letter-spacing: $(date.header.letterspacing);  margin: $(date.header.margin);

6) Preview dulu,kalao dah menjadi boleh SAVE


CONTOH-CONTOH URL BACKGROUND 



http://4.bp.blogspot.com/--6x4TiE46tA/TiG2WtbzMPI/AAAAAAAABMA/MoEhjUWnHLQ/s1600/purpledate..png



http://2.bp.blogspot.com/-WuYb4mLgx-0/TiG30chM9dI/AAAAAAAABMM/L1dMG_nlFl8/s1600/birudate.png

 

http://2.bp.blogspot.com/-wGWGJHQC0Pc/TiG3jUWfQhI/AAAAAAAABMI/r0QXCqKgfG8/s1600/orendate..png

credit to : miss-dya


Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

8 comments:

najihah sahami said...

wooo..terbaik..hehe..ada contoh yang dah buat tak?sebab tak leh nak imagine. hehe

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

tuto oh tuto

nice tuto . hehe

:)

Ejan said...

Thanks...pick image yg purple tu ^_^

yqnq ellyana said...

@ najihah :huhu,try lah buat dulu :P

yqnq ellyana said...

@ ini belog saya :tenkiuu

yqnq ellyana said...

@ ejan :okeh ! :D

DaYiNi said...

tq ! tq ! tq !

eisha3996 said...

salam yana. saya amik 1 tw. thanx :D

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)