May 16, 2011

Tutorial : Tukar Font Post Title dan Sidebar

Hello and hye peeps..now nak tunaikan request oleh beberape orang blogger tadi yang nak belajar tukar font untuk post title dan juge di sidebar..just ikut steps kat bawah nie ye..

1) Log In>> Dashboard>> Design>> Edit HTML>> Tick Expand Widget Template
2) Tekan "ctrl+F" dan cari code dibawah ni

h2 {

3) Code tadi adelah untuk sidebar korang ye,,lepas tu tengok area codes kat situ..korang akan jumpe code camnie

 font: $(widget.title.font); 

4) Then gantikan code tadi dengan code kat bawah nie

font-family:NAMA FONT; 

5) Sekarang nak tukar font untuk post title lak..search code kat bawah nie guna "ctrl+F"

h3.post-title { 

6) Step same..tengok area codes tadi..dan korang akan jumpe code macam kat bawah nie

font: $(post.title.font); 

7)  Then gantikan code tadi dengan code kat bawah nie

font-family:NAMA FONT; 

8) NAMA FONT tu ubah laa dengan font yang korang nak oke

9) Preview and SAVE.
Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

4 comments:

Nurizyan Syazwani said...

npe dah replace kod siderbar tuh still tak de ubah pape eh?

yqnq ellyana said...

@ sure code dah betol?

gua_kerek said...

mne nk dpat nme font 2??

Azuree said...

tak jadi pun?
nama font tu tak tauu

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)