May 10, 2011

Tutorial : Buang Line Border/Frame Image

salam bloggers,tadi ade request dari someone suruh Yana buat tutorial buang line border atau frame image dalam blog..okeh,just follow these steps nie ye..agak rumit,so kena hati-hati pilih code tau :)
1) Log In>> Dashboard>> Design>> Edit HTML>> Tick Expand template widget

2) tekan "ctrl+F" dan cari code kat bawah nie

.post img {

#kalao tak jumpe,korang boleh cari code yang nie oke

.post a img { atau code .post-body img {

3) kalao tak jumpe jugak,korang carilah mane-mane code yang ade "post" atau "img" ye

4) Kat bawah nie,Yana sediakan contoh code untuk 3 blog yang berbeza

.post img {
padding: 4px;
border: 1px solid #000000;
}
.post img, table.tr-caption-container {
padding:4px;
border:1px solid #cccccc;
}
.post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,
.BlogList .item-thumbnail img {
padding: 2px;
background: #ffffff;
border: 1px solid #e9e9e9;
}

5) kalao dah jumpe,1px tu korang ubah kepada 0px ye

6) preview dulu,dan kalao menjadi SAVE oke.
Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

12 comments:

nur shazwani said...

wahhhh. byk dah tutorial :)

yqnq ellyana said...

@ nur shazwani :hehe..saje je nak share dengan korang semua :) jgn lupe apply oke

Jieha kriesha said...

emm jiha dah buat dah,,tp kan,,. xde beza pon.. i newbie.. umm buang line border ni yg mne yeh..hee pening =,=''

yqnq ellyana said...

@ jiha :actually nie nk buang border gambar yg post kat entry

Sirin Zailani said...

yay thanks :) heeee.

yqnq ellyana said...

@ sirin :dh boleh ke dik?hope dpt mmbantuu :)

♥ e|!sa ! ♥ said...

timekaseh sesangat.. da lame carik tuto ni.. :)

Safiy :) said...

Mekaseh kak Yana! ^^,

tomatoo said...

tq.. tutorial ni da menjadi.. sudi2 lah jguk teratak buruk sy.. =)

Nur Elliessa (!) said...

kq yana . nape tak jadi ;'( kod tu nak letak kt mne ? n kte tak jmp la kod yg kne caek tuu

wella lOlipop :D said...

akak..bg denim template ape kod die erk..

Iwani Azman said...

I use it :)

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)