May 7, 2011

Tutorial : Ayat bergerak di menu bar

salam you olls..ade request dari cik Bella comel nie..dye suruh Yana ajar cammane nak buat ayat bergerak di menu bar..korang tau tak yang mane? kalao masuk belog Yana,nampak tak dekat menu bar tu ade ayat-ayat yang bergerak..alaa yang "welkame to fairytale punyer belog^^" ..haa..nampak tak? nampak kan..nak buat jugak untuk blog korang? mudah saje..ewahhh..jom follow step di bawah nie okeh .

1) Log In>> Dashboard>> Design>> Edit HTML

2) Then tekan "ctrl+F" dan cari code di bawah
<head>
3) dah jumpe,lepas tu korang copy paste code dibawah nie pula dekat BAWAH code <head> tadi tau..oke?

<script language='JavaScript'>
var txt=&quot;TULIS AYAT KORANG DI SINI&quot;;
var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout(&quot;bergerak()&quot;,kelajuan);}bergerak();
</script>

4) Tulisan merah tuu,ganti lah dengan ayat korang..then its Done babe :)

5) Save dan lihat hasilnya..

JANGAN LUPE BUAT YE.
Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

9 comments:

Arif Sam said...

thnx 4 all d tutorials..,really appreciate dat babe..it really works for freshie like me..,

yqnq ellyana said...

@ arif :ur welkame^^ do it as long as u want

luna_loveleo said...

jadi2 baru first time jadi..trime kaseh..awak banyak bantu saya bagi cantik kan blog..saya akan cube bertahan lebih lama dalam blogger..hihi..^____^

yqnq ellyana said...

@ luna :huhu..ur welkame :)

d@ilySmile said...

sorry la...tapi nk tye ta jumpe pun head...

Nur Irdina Bte Shariffuddin said...

tq

Cik Pieja said...

thank 4 the tuto...;)

~ miSs rAkinAh ~ said...

hey!! tq 4 d tuto..berjaya!!! *tepuk tangan

Lurvedia Lurve said...

hehe..nice..sjam jgk try bru jadi..haha.

tQ fOr sharing..:)

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)