May 10, 2011

Tutorial : Print Screen



Salam bloggers,,
Kali nie Yana nak share tutorial buat print screen..ramai blogger baru yang bertanya nak buat print screen nie,so lepas nieh dah tahu boleh lah nak apply tau..actually ade 2 cara untuk print screen...first guna PAINT dan cara kedua guna PHOTOSCAPE..tapi Yana biasenya guna paint lah,senang dan cepat..Yana ajar dua-dua cara tau,tak kesah lah nak guna yang mane satu..jap-jap ! tahu tak print screen tu ape..kalao tak tahu,boleh tengok contoh kat bawah oke,tak kesah lah korang nak print screen guna cara mane-mane pun



(contoh print screen blog Yana)

#Print Screen guna PAINT

1) Korang bukak lah sebarang gambar yang korang nak print tu

2) Kemudian tekan "ctrl+PrtSc" pada keyboard lappy secara serentak dekat gambar yang korang nak



3) Guna aplikasi PAINT,then korang RIGHT CLICK dan tekan PASTE

4) Then save laa,dah siap ! HEHE..

5) Kalao nak tengok gambar tu,korang just buka picture,ade lah print screen korang tu..nak crop pun boleh :) senang kan?


#Print Screen guna PHOTOSCAPE

1) Make sure korang ade lah kan software photoscape nie..kalao takde,download ye

2) Kat depan photoscape tu,korang click SCREEN PICTURE..rujuk gambar kat bawah kalao tak paham ye



3) Lepas tu korang boleh pilih sama ada nak CAPTURE FULLSCREEN/WINDOW/REGION




4) Click salah satu dan secara automatik copy screen gambar yang korang buka tadi

5) Lepas tu boleh lah nak edit ke crop ke..oke? paham kan?

SELAMAT MENCUBAA~~



Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

16 comments:

cikji said...

yeay,dh pandai.thanks dear

yqnq ellyana said...

@ cikji :yeay..same2 :)

Ujang9897 said...

hehe..guna paint senang.=)

yqnq ellyana said...

@ ujang :a'ah..yana guna paint je :)

aina said...

x pahamlah akak yg paint tu..

Leeanna said...

erkk?nape takboleh ek saya buat?huu

aina said...

x pahamlah akak yg paint tu ..T_T

aina said...

ini untuk ape ???

yqnq ellyana said...

@ ujang : tau xpe..yana pun guna paint :)

yqnq ellyana said...

@ aina : yang paint tu..lepas tekan "ctrl+Prtsc" di keyboard lappy dekat gambar yg kita nak..pegi dekat paint..right click and paste..haa..siap laa..oke?

yqnq ellyana said...

@ aina :digunakan kalao nak amik sebarang image dekat lappy

Yaya Maisarah said...

akak,, sy slaluu buatt tkyah tekan ctrl ponn.. teros jea tekan PrtSc tuu.. nk tanye klu tkan ctrl ade perbezaan ke dgn klu x tekan?

Cinta Itu Indah said...

akak saye kurang paham lah , boleh tolong aj ken tak ? terima kash :D

lenaliya.blogspot said...

trimass..:)

enaz said...
This comment has been removed by the author.
enaz said...

TQ awk... sgt2 membantu... sharing is caring (n_n)V

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)