May 10, 2011

Tutorial : Scrolling/Marquee Text



Hello bloggers..welkame back to my site..cewahh..site kau penuh dengan tutorial je sekarang kan..haiyakk..bagus-bagus tolong another bloggers >____< #hopefully ~

okeh,so kali nie nak ajar korang camne nak buat scrolling/marquee text..haa..paham tak bahase omputeh tu? HAHA..actually it means nak buat ayat bergerak dalam belog kita nie..contoh? tengok gambar kat bawah nie..Yana dah apply siap-siap..kalao korang perasan..ayat nie akan nonstop moving lah kan sepanjang korang bukak blog simple cam Yana nieh..





Actually step nya simple sahaje dan kita boleh buat pelbagai gerakan..ke kiri,ke kanan,ke atas also kebawah..nak ubah speed text pun boleh..dah nak letak background pun boleh jugak..nak buat? jom follow these steps kayh.



#ubah pergerakan text
----->direction="left"
       direction="right"
       direction="up"
       direction="down"

 <marquee direction="right" >AYAT KORANG</marquee>

#ubah warna background
----->tambah code berikut : bgcolor="#kod warna"

 <marquee direction="right" bgcolor="#99CCFF">AYAT KORANG</marquee>

#ubah kelajuan text
----->tambah code berikut :scrollamount="2"

<marquee direction="left" bgcolor="#99CCFF" scrollamount="2">AYAT KORANG</marquee>

#text pause apabila cursor dilalukan
----->tambah code berikut : onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()"
<marquee direction="left" bgcolor="#99CCFF" onmouseover="this.stop()" onmouseout="this.start()" scrollamount="2" >AYAT KORANG</marquee>

DAH SIAP ! KALAO TAK FAHAM BOLEH TANYER OKE? :)
Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

2 comments:

Sheda Argos ツ said...

klau nk wat cm yana skunk cmner?? ada background tuh marquee text tuh

Nurulhuda Helisal said...

dkat edit html kak yana???

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)