May 15, 2011

Tutorial : Autoplay Audio Utube

Heyp Heyp Heyp semua ! sehad ta?uhuk3..okeh,beberapa hari lepas ade sorang adik nie asyik tanyer dekat Yana camne nak letak autoplay audio utube dalam belog..hah ! korang tau ke tak ape tu autoplay audio player? actually kalao kite copy paste code dekat utube..akan keluar sekali dengan video kan? okeh tapi audio utube nie tak keluar lah video tu even korang ambik code utube..biasenye audio utube nieh digunakan bagi mereka yang nak letak lagu dalam belog lah kan..boleh pause so takde lah memekak 24/7 jam dalam blog..hehe..sesetengah lagu yang korang nak mesti takde dekat fullmusic kan tapi ade dekat utube..so,boleh guna cara nie untuk letak lagu dalam belog ye..camne nak buat? jom ikut tutorial nieh #sorry bebel panjang lebar lak..HAHA..wekk



1) Log In>> Dashboard>> Design>> Add Gadget>> HTML/Javascript

2) Pergi kat utube..cari embed code okeh (old embed code) {copy paste semua code}
# SHARE>>EMBED>>USE OLD EMBED CODE

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GXxbC0B_74s?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GXxbC0B_74s?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="390"></embed></object>

3) lepas tue korang paste kat gadget tadi.

yang 640 tukar jadi 200
yang 390 tukar jadi 25

tulisan yang kaler biru tu tukar ngan autoplay

dia akan jadi macam nie...

 
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GXxbC0B_74s?autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GXxbC0B_74s?autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="200" height="25"></embed></object>

4) SAVE dan lihat hasilnya :)
Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

4 comments:

dyrahbebe ♥ said...

kak , tak jadi :(
sebb code die lain dari yang kak kasi :(

Azween said...

terima kasih kak yana :)

:) rohaidarashid (: said...

kak yana.. knape kod x same pon ? :(

Aisyah said...

kak yana , kenape tak jadiy autoplay walaupun dha tukar ?

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)