Jun 28, 2011

Tutorial : Blockquote



Hallu semua ! mesti penuh dashboard korang dengan tutorial Yana kan..ceh, biarlaa..nak buat jugak ! HEHE, actually nak penuhi permintaan sorang adik nie yang suruh ajar buat blockquote..tahu tak blockquote tu hape? haiyakk..tengok bawah nie

Omei tak kotak nieh? omei an..tium titet *chu

Hakhak..merepek je cakap an..kotak kat atas tu kita panggil blockquote tau..camane nak buat? ikut step kat bawah nie je oke :)

1) Log In> Dashboard> Design> Edit HTML
2) Tekan ctrl+F dan cari code bawah nih

]]></b:skin>


3) Bila dah jumpa , letak code ni kat atas code tadi tu

.post blockquote {
background:url(URLGAMBAR);
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}


4) before save jangan lupa tukar dulu hal-hal cam kat bawah nie

URLGAMBAR ; ni gantikan la ngn URL background korang nak



Border: 1px solid #ff0d62; ; yg 1px tu saiz border dye . solid tu boleh ditukar dengan dashed ( - - - - ) ataupun dotted ( . . . . ) .#ffod62 tu pulak tukarkan dengan code colour untuk border dye . 


camane nak apply dalam post?

Posting> New Post> Tulis ayat-ayat korang> Highlight ayat-ayat tersebut> Tekan cam gambar kat bawah ni..oke?

 

SELAMAT MENCUBA ^^


Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

3 comments:

Nadirah Abdul Mubin said...
This comment has been removed by the author.
IrA tHIrA said...

thanks...lama dah cari tuto ni...

EyFaN_98 said...

yg BLOGSKIN punye Tutor ade?

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)