Jan 14, 2011

Seronok jadi BLOGGER?

Entry penuh Emosi Jiwa Raga Zahir Batinku..oh nonono..eh eh lupe,hye peeps,sehad tak?sudah mamam semua..kalao tak mamam lagi,sile pergi mamam sekarang!amaran keras nie!tak pasal-pasal pengsan dekat belog aku yang tak berape nak lawa nie..hoho..garang tak?takodd tak?HAHA..ape ah kau merepek nie Yana..aiyoo..actually aku sedang beremosi tahap dewa sikit nie..haishh..nax tawu sebab ape?sile TEKE sendiri ye..HAHA..taklah..


berbalik kepade tajuk entry kali nie,just nax tawu sedikit opinion dari korang en..korang rase seronok tak jadi BLOGGER?tak kire lah blogger zaman dahulu kala mahupun kini kala..HAHA..ade ke zaman kini kala?kompius aku..hakhak..bagi aku,jadi blogger sangat seronok JIKA ape yang kite buad dibalas baek serta dot dot dot..eheh..bukan ape,aku sekarang rase tersangat-sangatlah upset kan..lebih-lebih lagi join dunia blogging nie..bukan aku dah tamao update belog..bukan..jangan salah faham lak..aku upset sebab everyday aku blogwalking hampir ke seratus belog au..haa..rajin tak aku?hehe..tapi yang berbalas kunjungan just sorang due je..whoahh...nie dah buad aku tersedu sedan nie..sob sob sob..iye iye..tak dinafikan korang mungkin busy dengan rutin harian kan..sebok bersekolah bagi adik-adik..sebok hadiri kuliah bagi golongan seangkatan dengan aku malah sebok bekerja bagi golongan pakcik makcik...eheh..pakcik makcik ke?kang kene sekeh kepale lak aku nie..HAHA..silap-silap,golongan abang-abang serta akak-akak sekalian..sape tak cdeyh worr..kite jalan-jalan belog dye,dye tak hingin pown jenguk belog kite..nak jenguk tuan empunyer belog apetah lagi..huhu..tau lah tak lawa en..ceriter pon entah pape jek aku nie kan?HAHA..tacing lak tetiber..adoihh..sensitip betol aku nie en..rileks sudeyh...betol tak?kalao orang nax datang,datang lah en..takkan nax heret dye pakai tali suroh datang belog aku lak..HAHA..

tapi aku juga seronok jadi BLOGGER sebab dapat tambah kenalan baru au..bukan sahaje jadi kenalan di belog malah kenalan di Facebook..whooahh..tanx buad sesape yang add and jadik kawan Yana at facebook..well..besh chat dengan you olls kayh..kongsi-kongsi story morry..gossiping!whoaahhh..i loike! HAHA..pompuan memang takde keje en..gosip 24 jam..welll..you knoe me..oppss!! >.<" nax dijadikan ceriter,semalam sorang blogger hebad nie post status at facebook aku au..kenal Syafiq Rosli? HAHA..dye lah si jejaka kacak lagi tampan tuh..eheh..kepade encik Syafiq Rosli sile jangan perah santan dekat sini,terima kaseh...tak kenal pown dye,just kenal sebagai kawan blogger..sejak biler add dekat facebook pown tak perasan..HAHA..dalam mase yang same aku berbalas coment dengan Syafiq,aku bukak belog dye..yang hairannyer aku tak perasan langsung Syafiq empunyer belog tue adelah orang same aku chat at facebook..naseb tak termengumpat en..HAHA..patot lah macam pernah dengar name Syafiq Rosli..lembab betol otak aku loading ek..HAHA..loooaaddddiiinnnnnggggg...


gambar nie saje je letak,takde kene mengena dengan yang hidop mahupon dah mati..sebab muke nie suke menempek dekat mane-mane entry..hoho

Disebabkan ramai blogger tanyer camne nax buad belog macam aku punyer nie,(cantek kate dorang,tapi bagi aku biase-biase saje..huhu)..Sekarang aku nax share serba sedikit macammane aku boleh punyer belog yang agak tak cantik nie (merendah diri..hehe) sampai jadik busuk cenggini..HAHA~~ (>.<") nak kate celik IT tue taklah en..tipu sangat kalao gitaw aku nie celik IT orangnyer..hoho..macam nak rabun tue adelah sikit-sikit..lalalalaaa (=.=') .perkara yang paling penting korang mesti amik tahu before edit belog cumel korang?

SUSUN ATUR
*Kalau blog korang bersepah sana sini,agak-agak ada tak yang nak masuk?Mungkin ada,Itu pun mungkin dia singgah untuk sekali,then tak datang lagi.Kalau korang tak tahu macam mana nak buat suasana blog korang looks simple tapi happening,Dan tak tahu nak susun benda-benda dekat sidebar blog korang biar dia terurus,Korang boleh tengok blog-blog yang selalu dikunjungi orang.Dari situ korang dah belajar satu benda iaitu kekemasan.*ERT pun belajar nih*

Contoh blog yang korang boleh rujuk;
http://memorianna.blogspot.com/
http://irinenadia.blogspot.com/

Sebagai rujukan,bukan COPYCAT ok?

WARNA
*Pergh!ni memang kene tahu.Korang tahu kan,Mata kita ni amat berharga dan tak ternilai.Jadi kalau pandang Lappy yang warna terang macam matahari,esok lusa kau buta terus,Tak ade lagi rabun.Korang janganlah seksa mata orang yang tengok blog korang yang macam ayam HOT&SPICY tu.Kesian mata diorang,Bila klik blog kau je,Mesti pakai spect hitam nak kurangkan silau.Haha.So,Biarlah pilih warna yang lembut,Kalau nak pilih warna kuning pun,Biarlah warna yang cair je...Tak payahlah Hot sangat~~~

PELBAGAI
*Sesetengah blogger lebih suka blog diorang nampak simple tapi masih jadi 'HOT STUFF',Macam blog Hanis Zalikha yang semakin hari,makin hot dengan ceritanya yang sensasi.Kalau korang perati,Blog kak Hanis tak banyak letak widget,Tapi apa yang menarik perhatian tetamu yang bertandang adalah gaya penulisannya.SO,korang tak boleh jadi macam "katak bawah tempurung",Korang kene rajin explore,Cari isu-isu yang tengah hot and make a nice story.Mungkin mulanya 2 komen..Tapi bila dah lama-lama tetamu blog you all akan bertambah.Apa yang penting korang enjoy masa tulis entry...

BE YOURSELF
*Sekarang ni banyak isu orang COPYCAT kita,terutama Irine  yang dah banyak kali jugak aida dengar orang tiru penulisan blog dia *sebenarnya skali je*.Haish!!ni yang geram jugak!!Kenapa mesti tiru orang?Ayat korang tak sedap ke dalam blog?Korang tak lawa ke?Ke sebab korang nak kejar populariti? Huh!masih ada jugak orang macam ni.Tak payah susahkan diri,sebab kalau korang tiru orang lain punya,korang dapat apa?Dapt duit beribu?Tak kan...Dari korang ke saman sebab buat janayah siber..Baik korang jadi diri sendiri..Lagi selamat..Orang pun tak benci...Ok?

JANGAN ASYIK MERUNGUT
*Macam yang Hana cakap,Usaha tu tangga kejayaan,If korang dah try tutorial yang disediakan dan tak jadi,Jangan putus asa,Sebab aku pun pernah alami.Dalam hal ni,Kita kene bijak berfikir.Kene bijak ambil tindakan.Kadang-kadang code yang diberi tak semuanya sama.Jadi korang kene rajin tengok blog orang yang buat tutorial dan cuba.Kalau korang tak dapat buat,Jangan merungut,Jangan putus asa.Mungkin ada kesilapan yang korang tak perasan,jadi kene lebih teliti.Perkara paling syok,bila kita buat sesuatu dengan hasil usaha kita sendiri.Bila kita boleh buat,Kita rasa puas..Macam tu jugak aku rasa bila aku buat something yang orang ajar dan kita try dekat blog and berjaya...Waaa!!!memang syok habiss!!

amacam,okae tak?




Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

1 comment:

Lilynn Sazlin said...

dear,

cuba u tgk blog lil kejap boleh?
widget lil bersepah sgt ke?
warna bckground oke tak?

apa yg should lil tambah atau kurangkan yer?

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)