Feb 22, 2011

JANGAN BERLAGAK EGO TINGGI BOLEH TAK?

Wuuahhh,mengantuk sangat-sangat tapi masih nak update belog mushuk nieh >,<


jelesh nyer bila tengok tiap-tiap hari bloggers update belog,lebih-lebih lagi jelesh dengan belog Abang Ben..wuwuwu..banyak betol idea yang dye nak kemukakan,sehari empat lima or lebih entry dye post..perghh..banyak betol mase dye kan? tambah-tambah jelesh bila jenguk belog budak umur 12 tahun yang update entry sememangnye terbaek dari ladang! walao masih kecik,idea yang sweet-sweet bagai tuh buat aku makin bertambah jelesh nyahhh! >,<

hari nie memang aku boleh dikatakan agak BAD MOOD,sebab utama! aku tak sehad,tak larat ErrGGHH. pagi tadi pon dah tak masok kelas tutorial..bangun lambat plus sakit tekak plus sakit gigi plus sakit badan dah macam nak demam =.="" sedeyh nyer..hurm..dalam kesakitan tueh,tetibe kawan koling-koling menanges bagai..haishh..sebab? sudah break dengan boyfren tersayang maaa..alahai..kesian kau en,meh sini kepale boyfren yang kau sayang sanjung tinggi tueh..nak je aku tenyeh kuat-kuat kasi botak! HAHA.. {sempat lagi aku gelak,kawan dah sedeyh bagai nak bunuh diri dah tu} hishh!

asal gadoh terus nak break! asal gaduh terus nak break! tak faham lah aku,kan bagus kalao same-same bawak berbincang elok-elok..tak perlu lah nak break bagai,laen lah kalao spareparttt dah penuh keliling pinggang kan? HAHA..{gelak lagi >,<} ,dah kalao camni memang tak boleh nak salahkan sesiape lah..cuma satu je perlu disalahkan! EGO dalam diri masing-masing! Jangan Berlagak Ego Tinggi Boleh Tak?

LELAKI atau PEREMPUAN lebih KUAT EGO sebenarnyer?


{Dr Love Yana cuba membantu}
{jangan gelak okaeh..hihihihi}


Cerita tentang ego ni korang rasa lelaki atau wanita yang lebih ego?..kenapa tiap kali ada sesuatu isu atau pertelingkahan, wanita je yang nak kena minta maaf dan selalu beralah walaupun puncanya daripada lelaki?..mengapa setiap kali buat salah susah sangat nak melafazkan maaf?...kenapa? kenapa? kenapa?

Kaum lelaki begitu sukar untuk memahami keinginan wanita, walaupun wanita itu adalah orang yang dikenalinya bertahun-tahun dan sanggup bersusah senang bersama-sama…tak semua wanita cerewet dan sentiasa inginkan kebenaran dalam penafian…tapi mengapa lelaki masih gagal berkomunikasi dengan baik dan gagal memahami kehendak wanita itu sendiri?..adakah cacian dan makian adalah makanan seorang lelaki?.. betol ke begitu? betol ke??!  {betol-betol kasi aku emosi >,< }

Wanita memang cerewet dalam sesetengah perkara...memang tak boleh nak dinafikan..Dalam soal berbicara,setiap wanita mempunyai kemampuan dalam penggunaan bahasa yang baik dari kaum lelaki..fakta ini benar! ini kerana kaum wanita menggunakan kedua-dua otak secara serentak dengan memikirkan pro dan kontra dalam membuat keputusan dalam menangani masalah yang dihadapi... tetapi bagi kaum lelaki selalu mengambil jalan singkat dalam menentukan dan menyelesaikan sesuatu masalah tanpa berfikir panjang sebab dan akibat dari tindakan yang bakal diambil..salahkah??..
{dari sumber yang boleh dipercayai}

Benarkah wanita terlalu sensitif sehingga tidak dapat menahan sikap rasionalnya??...oke! kite tengok kajian lak..Kajian mendapati 70 % tenaga yang digunakan dalam otak lelaki akan berhenti dalam keadaan istirehat..Manakala otak wanita,90 dan tenaganya akan tetap bekerja.Sebab inilah wanita lebih cepat sensitif dan dapat berfikir rasional dalam suatu masa yang sama…jadi kajian menunjukkan wanita lebih bersifat rasional dari lelaki…rasional kah kaum wanita??

perlu ke ego jika salah seorang dah mengalah? Perlu ke ego dalam sesebuah hubungan? ego lelaki dan ego wanita sangat berbeza..memang tersangat-sangat berbeza! Ego lelaki lebih kepada tujuan untuk menundukkan wanita…lelaki lebih suka menggunakan kuasa veto untuk menguasai wanita... Kadang kadang lelaki ego sebab control macho dan bertindak seolah2 mereka mampu melakukan apa saja…macam mereka sahaja yg hebat?...huh!

macam mana dengan ego perempuan? Bagi aku, perempuan selalu ego untuk menyorokkan perasaan malu…bila sesebuah hubungan bergolak, perempuan mungkin lebih emosional. So, untuk memaafkan pasangan dan ingin menunjukkan semula perasaan sayang kepada pasangan tu, perempuan malu dan berlagak konon mereka langsung tidak hirau dengan hubungan tu…tetapi sebenarnya malu untuk mengaku yang dia masih sayangkan pasangannya…Itu la ego seorang perempuan. Ego perempuan tidak sama dengan lelaki. Apa yang dilahirkan dari kata-kata bukan yang sebenarnya lahir dari hati. Mulut cakap benci..tapi hati kata sayang..

memang fitrah kejadian tuhan mencipta perempuan dengan sifat sensitif dan ingin dimanjakan…lelaki sepatutnya menahan panas baran dengan lebih berhemah supaya tiada kata-kata pedas dan menyakitkan hati sepanjang komunikasi dalam menangani sebarang isu atau pertikaian..jika tidak, ego wanita akan lebih tinggi dari lelaki !

so,sebagai kawan aku nasehat and also sapport korang berdua,dua-dua kawan baek aku..memang tak boleh nak menangkan salah satu pihak,dah-dah ler ego majok sume..dah dah,pergi kapel balik! HAHA..senang keje aku,haishh +___+


Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

39 comments:

huda jamil said...

pompuan ngn laki pon same jek kot. due2 ego kepala keras mcm kelapa. hee =D

Myung Dae said...

AMboii . marah die ek . HUHU . Pompuan ke laki ke same je . Semua kalau nak menang memang ego . =P

yqnq ellyana said...

@ huda :memang pown..keras mcm kelape! HAHA..tapi yana tak :P

yqnq ellyana said...

@ myung dae :haha..marah laa..jadi hulk! :P

hakeem kira said...

mesti la pompuan~ (backup lelaki :P )

SaYraH WonDerLanD said...

Wah i like ur entry !! Seriusly. Soal lelaki mahupun perempuan yang lebih ego tu terpulang la kepada individu masing2. Lelaki dan perempuan dijadikan berbeza utk saling melengkapi.

As girl, mesti la sarah cakap lelaki ego. Heeee...mereka ego dan mereka susah sangat nk beralah. Asyik mereka sahaja harus menang >.<

AYAI said...

sama je dua2 :D...tapi apa yg jelas, lelaki ego nya lebih, wanita emosi nya lebih :D

yqnq ellyana said...

@ hakeem :amboi..yana pon perempuan! so nak back-up gurl tak kuat ego :P

yqnq ellyana said...

@ sayrah :tawu takpe..sokong kamu! HAHA

yqnq ellyana said...

@ ayai :wahh,kamu betol! :D

Miss Tatie said...

mehla sertai contest ini.... yang dah berkahwin/ belum berkahwin dialu-alukan..hadiah lumayan!
http://berkatalahdia.blogspot.com/2011/02/contest-mesti-menang.html

miss atie said...

lelaki dan pompoan . pompoan lagi tinggi ego . series wehh . atie ego sgt tinggi bile sakit hati . hehe . :)

nadira shahid said...

lelaki ego tgi sikit dari perempuan ;) myb dah semula jadi sifat lelaki mcm tu kot ;p

Citarasa Rinduan said...

Selamat tengahari..
kak GEGAR BLOG ANDA..

ps: EGO.?? KALAU kak..lelaki lah jawapannya...

yqnq ellyana said...

@ miss tatie :okeh,hit u later :D

yqnq ellyana said...

@ miss tatie :hik3..yelah2..ego pon ade batasnyer kan? :D

yqnq ellyana said...

@ nadira :a'ah,ego sebab nak tunjuk macho kowt :P

yqnq ellyana said...

@ citarasa rinduan :tanx aka sebab gegar belog yana^^

p/s :yana sokong! :P

Nota Muzik said...

Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti,, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta..........

hamzah ian said...

ego lain2.. tp dua2 tinggi.. haha

Anonymous said...

Sye xego.. sye suke tgk awk n syg awk senyap2 je...

yqnq ellyana said...

@ nota muzik :HAHAHA..tak perlulah nyanyi..adehh..basah kuyup belog yana sebab hujan :P

yqnq ellyana said...

@ hamzah ian :HAHA..betol2

yqnq ellyana said...

@ anynomous :erkkk! kamu sape? >,<

Anonymous said...

don't mind la, u ni mmg ske sgt la trover, gedix. i pown geli la dgn u, sbb u lawa je i minat u

yqnq ellyana said...

@ anynomous :AKU KENAL SGT AYAT CENGGINI DARI SAPE..BKN DRI ANYNOMOUS YG FIRST SEKALI! KAU JELESH KE PE BAI? GET LOSEEE!!!!

P/S :TGOK AYT PON CM TULISAN PEREMPUAN LAH BODOH!

Anonymous said...

ak anynomous yg frst.. yg second tu ak xtau...

mimieismail said...

mimie dtg melawat menenang kn keadaan,..heheheh

yqnq ellyana said...

@ anynomous :yg first? entah betol entah tidakk

yqnq ellyana said...

@ mimie :tanx sayunk..sejuk cket aty ade org lawat nak tenangkan keadaan :D

hazlin said...

singgah sini.. baca-baca..

hakeem kira said...

haha tak guna ko layan anonymous tu .

Nota Muzik said...

suka x lagu 2?huhu..

yqnq ellyana said...

@ hazlin :hahaii^^tanx bace sini :D

yqnq ellyana said...

@ hakeem :malas dah nak layan anynomous uh..jelesh ta tentu pasal GGRRRR >,<

yqnq ellyana said...

@ nota muzik :suke2 ! selalu je dengar..layannn~

Notakaki said...

rupa2nya blog yana ni xde iklan erk..xprasan lak..hehe

Latest Entry :
-> Sila Klik Sini

yqnq ellyana said...

@ notakaki :a'ah..hehe :P

Rul Rul Marchellow said...

rse mcm xadil la statement ni..
kalo dulu-2 bley trima la..
skunk byk laki yg mcm perempuan.. i mean emo mcm perempuan... n perempuan lak skunk kejam mcm laki...sy 2 kali bercinta....2 kali dpt perempuan yg ego..biase la org cantikkan..die rse ramai lagi lelaki yg terkejar-2 die..so die brase bongkak n bangge..die rse lau die break ngan bf die pun xde hal ..ramai kat blakang ni nk masuk line... tmbah plak lelaki yg xsberape hensem...perempuan ni ape ek? bile die dpt lelaki yg suke permainkan hatinya die ckp lelaki ni kejam buaya darat la ape la.. tp bila die dpt yg setia yg ok.. die akan mainkan lelaki tu plak.. 1 dlm 1000 kot.. stakat ni sy xjmpe lg yg mcm digembar gemburkan oleh blog-2 tempatan yg mengatakan perempuan ni sifat lemah lembut xkejam.. sy bercakap atas dasar pengalaman sendiri...bkn nk memburukkan sesiape tp nk menyangkal pernyataan di atas... sory if ad yg trasa... anyway nice posting.. :D

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)