Nov 10, 2011

Contest Sebelum dan Selepas by CNP






Bismillahirrahmanirrahim..



Hye peeps,sehat? hehe..hari ni Yana sememangnya gatai nak join contest gatai..kuikui..ade ke name contest gatai? aitototoo..actually dah sebulan lalu Yana kelip-kelip mata tengok contest ni dari jauh..tup tup besok dah nak tamat -__-"


Tahu contest pe? ni contest untuk orang suka makeup-makeup..hehe..Yana suke makeup? takpon..tapi sekali sekale curi main barang makeup mama kat bilik tu ade laaa.. :)


BLOG TITLE
*kelik banner untuk join


Yana just pandai makeup simple aje mehh..makeup setara mak andam tu takdelaa..jum tengok transformasi by cik Yana gembo-gembo..HAHA :P


Before Makeup


 *pucat yang amat..eyebarg tuh..euuww -__-" sgt xsuke :'(


After Makeup





Oke,kemain susah nak snap gambar sebab nak kasi nampak makeup tuh..haiyaa..just simple one..Yana guna untuk ke kelas takpon hangout with family and friends je..untuk event lain cam dinner atau lain-lain..tebalkan sikit makeup tuh untuk kasi lagi berseri..berseri oke,bukan cam badut omei..hehe..so,camane nak makeup simple nieh? jum ikuti tutorial nih..-__-" *malunyerr




1) Firstly,bersihakan tangan korang..cuci muka siap-siap kasi bersih dulu


2) Yana akan guna oil free makeup remover untuk hilangkan sebarang sisa makeup yang ade dimuka,mulut dan juga di sekeliling mata..


3) Apply toner sikit ke muka


4) Dulu,Yana guna foundation sapu dekat muka diikuti concealer untuk tutop sebarang cela..tapi sekarang just apply naturactor..lagi best..hehe


5) Sapuan naturactor guna lah bersama span yer..baru nampak natural dan lebih kemas ke seluruhan muka korang..dan diikuti sapuan bedak dimuka..base yang penting okeh..


6) Apply sedikit eyeshadow,untuk yang simple Yana just blendkan eyeshadow warna pink dan ungu..I like these two colours..takpon buat smokey eyes..guna la kaler hitam gold ke..hehe..boleh test ye..Yana xsuke tebal-tebal punyer..just letak sikit-sikit je


7) Highlightkan sedikit kening..biar nampak bentuk..takpun lukis biar nampak sempurna


8) Selepas selesai apply eyeshadow dan juga setelkan kening, maka gunalah pula eyeliner waterproof dan apply di bahagian atas dan juga bawah mata..di bahagian bawah Yana just letak sikit sahaja nak kasi mata nampak seimbang..kemudian Yana gunakan eyeliner kaler putih di bawah mata..baru nampak lawa..hehe


9) Buat shading di bahagian muke untuk tidak kelihatan sangat embam pipi korang..hukhuk..kemudian diikuti dengan sapuan blusher..gunalah brush untuk blusher oke? jangan tempek guna tangan pulak..hehe


10) Teknik pemakaian blusher? bermula dari tulang pipi korang dan bawa sapuan ke atas


11) Fake eyelashes? nak guna pun boleh..makesure eyelashes tu sesuai dengan mata korang yer..pemilihan nyer sangat penting..yang paling penting glue digunakan bermutu tinggi supaya tidak jatuh didepan orang..maluuuu -__-"


12) Untuk Yana,bulu mata Yana sememangnya natural lebat dan lentik..ecehh,alhamdulillah..just apply maskara Maybelline yang function untuk panjangkan dan lentikkan bulu mata sahaja..hehe..


13) Dah hampir siap..sekarang beralih ke bibir comey korang pule..korang boleh calitkan sedikit lipstick kaler soft pink untuk lebih natural..dan diikuti lipglose di bibir..kesannya sangat ohsem..makesure lipglose tak disapu keseluruh bibir untuk elakkan nampak makin tebal..just sedikit di tengah bibir..auuuwmm..omei gitu..


14) Nak mancungkan hidung? tak perlu buat bedah plastik yer..just apply sedikit shading di kedua-dua belah tulang hidung korang dengan warna coklat atau warna lebih gelap dari kulit korang dan highlight di tengah-tengah hidung..hasilnya nampak mancung bak seludang gitu..ewahh


15) Oke dah siap daaa....


Harap menang contest..HAHA..tu je :P




Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

9 comments:

Ku Azhar said...

waaaa klau ku,mcm mne nk make up? hehehe

IkhAnif said...

udah ikut toturial tu..tapi apsal lain macam je muka aku.. T_T..hehehe

yqnq ellyana said...

@ ku azhar :haha..meh yana make up kan..kompem hensem plus plus :P

yqnq ellyana said...

@ ikhanif : ni mekap pompuan ler..haha T____T

Black Hunter said...

semangat......... photo bagus... seharusnya di edit dulu ada hal terlarang disana aduh... hiiihihihihihihi

liya alia said...

kuku cantik weh. p manicure ka

Phat said...

cantik

starzieti said...

cantiknye die. :D

SyiraSara said...

nak join! tp takleh klik banner! bg link leh..

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)