Jul 9, 2012

Erti Bunga Ros




Assalamualaikum

................................................



Andai diberi peluang,dahku nak sangat-sangat dapat sejambak bunga ros dan chocolate sebagai kenang-kenangan..tapi tahu,hanya mampu berangan mat jenin buat seketika..pernah dengar bunga ros dan maksud tersirat disebalik warna dan bilangan ros?untuk jejahka kahcak lagi tampan yang sedang baca,take note lepas tu terus pergi buat aksi romantik dekat makwe makwe korang..kompem esok ajak kahwin terus,muehehehe


Maksud berdasarkan warna bunga ros

- MerahCinta yang tulus ikhlas, Keghairahan dan KeberanianHantarkan ros merah untuk menyampaikan pesan yang anda sangat cinta dan sayang akan seseorang; umpana berkata “Aku cinta pada mu”.

PinkMenunjukkan kegembiraan dan kesyukuran, bunga yang memaparkan kegembiraan.Hantarkan bunga ros berwarna pink gelap untuk menunjukkan tanda penghargaan dan terima kasih; umpama mengucapkan “Terima Kasih”. Hantarkan bunga ros berwarna pink cerah untuk menunjukkan kekaguman dan simpati
KuningMembawa maksud persahabatan,kegembiraan, kelegaan dan kebebasan. Juga memberi maksud permulaan untuk sesuatu yang baru Hantarkan bunga ros kuning untuk menceriakan hari seseorang; untuk mengucapkan tahniah pada rakan atau kekasih pada hari yang menggembirakan

PutihMenunjukkan kesucian, bunga ros pengakuan, the bridal rose; “You are heavenly”, “I am worthy of you” Biasanya digunakan sebagai gubahan bunga pengantin tradisional untuk menggambarkan kegembiraan cinta.Boleh juga digunakan untuk menyampaikan pesan: “You are heavenly, I miss you”

LavenderCinta pandang pertama dan pesonaHantarkan bunga ros berwarna lavender untuk menyampaikan mesej “cinta pandang pertama” pada seseorang yang istimewa. Anda juga boleh menghantarnya pada seseorang untuk membuat satu impresi yang istimewa

OrenKeghairahan dan keinginan yang tulus murniPilihan yang bagus untuk untuk mengharapkan perhubungan itu untuk pergi lebih jauh lagi. Ia juga sesuai untuk menggambarkan perkongsian perniagaan yang baru

HitamPermulaan yang baru, Kelahiran semula, kematianKadang-kadang ada yang menganggap bunga ros merah gelap sebagai ros atau mawar hitam. Ia mungkin digambarkan sebagai selamat tinggal atau kematian, tetapi ia juga boleh memberi mesej positif seperti permulaan kepada sesuatu yang baru

BiruMustahil dan tak dapat disempurnakanBunga ini hanya wujud secara fantasi sahaja dan bukannya secara semulajadi. Sesuai diberikan untuk menunjukkan hubungan itu adalah mustahil dan tidak dapat diteruskan


Makna Berdasarkan Bilangan Bunga Ros
1 RoseCinta pandang pertama, kau lah yang satu
2 RosesSaling menyayangi antara satu sama lain
3 RosesI love you
6 RosesAku ingin menjadi milikmu
7 RosesAku tergila-gilakan kamu
9 RosesCinta yang abadi, hinga hujung nyawa
10 RosesKamu adalah sempurna
11 RosesKaulah benda yang paling berharga, yang paling disayangi di muka bumi ini
12 RosesBe my steady
13 RosesPeminat rahsia
15 RosesSaya minta maaf, tolong maafkan saya
20 RosesPercayalah, aku sangat jujur terhadap kamu
21 RosesAku setia pada mu
24 RosesTak boleh berhenti teringatkan awak, 24jam sehari
33 Rosesmenyatakan “Aku cinta padamu” dengan lebih mendalam lagi
36 RosesAku akan ingati waktu-waktu indah kita bersama
40 RosesCintaku padamu adalah tulen
50 RosesCinta yang tiada sesalan
99 RosesAku akan mencintaimu sepanjang hidupku
100 RosesAkan kekal bersama bahagia seabad lamanya, akan kekal setia hingga lanjut usia
101 RosesKaulah satu-satunya cintaku
108 RosesJom Kahwin!
365 RosesTak boleh berhenti memikirkan kamu 365hari
999 RosesCinta yang berkekalan sampai bila-bila

Diingatkan ni semua hanya untuk suka-suka,jangan lepas ni awak semua obses teruk tahap demam campak ye..harap ada yang sudi kasi 999 ketul bunga ros untuk saya,ihikss..ade tak?ade tak? sape-sape nak alamat saya untuk hantar bunga ros boleh PM yaa,hahaha..oke,sekian..

Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

8 comments:

Sheila Eiman said...

suka entry ini...
teringin nak dapat bunga... hihihi :)

luqman zakaria said...

wah! tatau pon setiap bilangan tuh ade maksud macam nih..haha..

iMah said...

tibe-tibe jek..
aku jadi pembace setie blog ni...

Syahbinar Shuib said...

hihi.. teringin gak nak dapat bunga ros :)
tapi taktau la bila..

khairul akmal bin azman said...

999 rose itu saya!
hehe

Hanif Idrus said...

Aku nak bunga ros oren ler...

E'in said...

e'in xpenah dpt bunga.. huhu...

CIK YAYA'NA said...

tapi rose biru ni mahal an,, cantik!

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)