Apr 16, 2011

Buat pahala sempena Final Exam


Olla peeps,sehat tak semua ? mesti lah sehat kan,kalao tak dah tak boleh nak bace belog Yana nie..haa..betol tak? sekarang mesti semua students yang belajar di Universiti sibuk prepare untuk final exam kan? sampai lebam mata macam panda sebab stay up study,wuhuu..tahniah ! tapi Yana lebam mata sebab maen blog..huekhuekhuek..berubah lah Yana ! eiii geram betol.

Yana sangat teruja sekarang nieh ! sampai tidur pun bibir masih senyum hingga ke pipi..HAHA..honestly Yana teruja sangat-sangat sebab follower Yana sudah mencecah angka 2000 *kesat air mata ..wah,sampai begitu ramai baca belog Yana,even baru 6 bulan terjebak dunia blogging ni.. *tepuk tangan sikit ,dan paling teruja bila follower bertambah seramai 60 orang lagi semalam *kesat air mata lagi..

sempena nak exam,Yana nak ambik berkat buat pahala sikit..HEHE..sebagai penghargaan, Yana nak kongsi beberapa tips untuk korang semua dapat tambah follower dengan cepat sekaligus upkan traffic blog comel korang tu..actually dah ramai minta Yana kongsi petua nie,then hari nie Yana kongsi tau..sila baca dan buat ! amaran keras nieh.. T____T


1) Blogwalking
semua mesti tau kan blogwalking tu ape..kalao dah masuk blog blogger lain,ringan-ringankanlah jari jemari korang untuk tinggal jejak di shoutbox diorang tau..InsyaAllah,kalao diorang tak busy,diorang akan terjah balik belog comel korang tu..dah tinggal jejak tu,jangan lah just say : Hi ! atau just letak smiley je..cuba puji sikit blog diorang tu like : waa,blog sangat cantik ..mesti diorang nak tau kan siapa gerangan tuan empunya pujian tu..HAHA..tapi buat dengan ikhlas laa,jangan sebab terpaksa pulak..

2) Follow blog blogger lain
kalao nak up traffic,memang berkesan cara ni..and kalao nak orang follow blog kita,apa salahnya kita mulakan dulu follow blog diorang kan?..InsyaAllah jika hati diorang baik dan tak bad mood time tu,diorang akan follow blog kita balik..HEHE

3) Buang autoplayer music
music memang besh kan? tak salah kalao nak letak dalam blog, tapi kalao semua blog letak autoplayer music..sekali bukak kompem-kompem 7 8 tabs sekaligus..mau naik darah orang sebab bising..dah jadi lagu keling pulak nanti..kekeke..ape kate korang tukar kepada bumper music, boleh pause kan? haa, senang sikit..takpon takyah letak terus dalam blog..lagi oke kowt..* jangan marah :)

4) Exchange link dan banner
korang tau kan exchange link dan banner tu ape? kalao masuk sesetengah blog, diorang maybe ade letak exchange link kan..so ringankan jari korang untuk letak link blog korang dekat situ..mane tau ade orang nak blogwalking melalui exchange link tu..memang berbaloi tau..nie pun salah satu cara nak upkan follower blog..bagi sesiapa yang ada banner, jangan malu jangan segan exchange dangan another blog..bagitau diorang nak letak banner kiut korang dekat blog dia..haa, nanti ade bloggers lain tengok so interesting,then click click ! terjah blog korang ^^

5) Post entry menarik
yang ni memang Yana nak BOLD besar-besar..post entry menarik..kompem-kompem ade orang nak bace sekaligus drop their comments kan..entry menarik? contohnya tips,ur life and so on..blog Yana pun takde lah nak posting entry menarik kan,just biase-biase je..TAPI jangan tiap-tiap hari post pasal diary cinta korang oke ! contohnya laa, every entry diorang nak story pasal boyfren atau girlfren masing-masing..haishh,kekadang Yana pun naik rimas tau..even korang punya blog dan suka hati korang nak post pasal ape,tapi ape salahnya kita fikir tentang visitor yang datang ke blog kita kan..takkan lah tiap-tiap hari nak bace pasal boyfren atau girlfren korang..last-last orang dah taknak masuk..sedeyh tak kalao kena camtu? sedeyh kann

6) Buat tutorial
actually blog Yana takde la sediakan tutorial cantikkan blog tau..dulu memang ade tapi dah delete..HEHE..setakat pemerhatian Yana, blog yang ade sediakan segala jenis tutorial untuk blog memang hot la..follower pun ramai,ape kata korang try buat serba sedikit tutorial berguna untuk visitors contohnya tutorial cantikkan blog,tutorial pakai shawls,tutorial masakan and so on..

7) Komen entry
selain tinggalkan jejak di shoutbox, korang boleh juga tingal jejak di coment box entry blogger lain..bila dah bace entry,apa salahnya drop your coment dekat entry diorang..nampak sikit penghargaan korang atas pembacaan blog diorang..sumpah happy ! mesti diorang nak kenal-kenal siapelah gerangan orang yang ikhlas drop coment tue kan..haa,so lepas nie jangan malas-malas nak drop coment dekat entry blogger lain tau !

8) Jangan mencarut
biasalah kalao dah terlampau sakit hati dengan sumone,pasti ade je ayat sumpah seranah nak sembur dalam blog..kesian blog tu kena sembur abes-abesan..HAHA..even nak luah perasaan marah korang,jaga lah your words tau ! jangan segala makhluk alam korang sumpah seranah dalam blog..annoying..last-last blogger yang baru nak start baca dah naik malas dan bosan..[X] out out

9) Jauhkan ayat manje korang
ayat manje? oke..ayat text mesej pun jangan sampai terbawa-bawa dalam blog ye..susah orang nak faham..contohnya? "saya=caye" , "kucing=tucem" , "suka=cuke" ..perghh..agak pelat dan berbelit lidah nak bace tau..HOHO..tambah-tambah dengan tulisan yang guna font paling kecik..tak lame lagi pakai spect laa orang nak bace blog korang..adehh..macam budak tadika baru nak belajar je =___=

10) Join group blogger di facebook
honestly Yana banyak join group di facebook tau..nak tau berapa? Yana dah join 10 group..banyak kan? tu pun dah delete 5 group..dulu ade 15..HAHA..pening-pening..bila dah join group nie,korang bolehla promote blog comel korang tau..JUGA boleh tambah follower dengan cepat,tapi make sure korang jangan sombong nak tegur-tegur blogger lain ye..ingat tue ! dekat bawah ni Yana nak kongsi group-group blogger yang banyak membantu Yana..just click da link to join kayh..


:: oke DONE,lepas nie jangan lupa buat tau..ekot cara Yana tu..kompem ta menyesal^__^ ::

p/s : ada soalan? boleh tanyer dekat coment box ye^^ DROP UR COMENTS PLEASE


 

Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

96 comments:

kyra_G said...

my study week already start..sempat ckit jew blog walking hehe

misluvcoklat said...

wahh,,tengkiu for sharing :)
btw, good luck for ur final exam :D

yqnq ellyana said...

@ kyra : yeke..gudluck for ur exam ^^ lepas abes exam still boleh BW :D

yqnq ellyana said...

@ misluvcoklat :ur welkame ^^ tanx for da wish

Noor Aqillah Majid =) said...

tengs visit my blog :)

meo said...

tucen!!! tucen!!! huhuuhu meow2

yqnq ellyana said...

@ aqillah :most welkame ^^

yqnq ellyana said...

@ meo :OMG ! ade kucing lah dalam blog Yana..huhu

Cikbelog said...

wah ramainya followers :) tahniah2..hehe neway, tak suka betul ngan orang yang suka guna pekataan tucem tucem..yek yekk ..haha

yqnq ellyana said...

@ cikbelog :haha..agak pelat di situ :P

aisya said...

wah, ramai nye... congrats! =)

Ihsan Arifin said...

mencarut tidak diizinkan okay buruk bebeno ghopenye ;D

Misz Jenny said...

pom pom...kenderaan berat nak lalu..

haha..

nice post!!

LaDy ^ TiNa said...

well done Yana good info good contents to shares.keep up the good work.

Apit Biebs said...

Selalunye memang ramai budak budak baru blogging tulis ayat gedik gedik cenggitu :)

yqnq ellyana said...

@ aisya :tenkiu sayang ^^

yqnq ellyana said...

@ ihsan :haha..tau xpe :D

yqnq ellyana said...

@ misz jenny :pom pom ! tenkiu meh

yqnq ellyana said...

@ lady tina :yeah..jangan lupe practic tau ^^

yqnq ellyana said...

@ apit :tau xpe..so kita kenalah slow talk..ajar slow2..kan?

Nyze 二ザ Crazee said...

part autoplay sangat setuju.
haha

yqnq ellyana said...

@ nyze :yeah..senang cket nak pause kan

Farah said...

Waa, baik hatinye Yana~
Thx sebab share tips ni :D

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/

farah said...

setuju sangat part mencarut atau ayat manja tu~~ tak faham la kalau diorang ni guna ayat2 manja ni. (nmpak sgt sy dah tua..haha)

and pasal mencarut tu, haisyh.. kalau satu entry tu penuh mencarut, kita-kita sekali dapat dosa sbb baca maki makian tu. kot. :p

yqnq ellyana said...

@ farah :yana sayang korang semua..sharing is caring ^^

yqnq ellyana said...

@ sakura :oke lalink

yqnq ellyana said...

@ farah :tau xpe..kita lak dapat dose sekali kan..free of charge..hoho

nurelinda said...

okay yana !! saya akan follow apa yana cakap !! yana follow la sekali. ehek3 :p

Obat Sakit 2011 said...

semoga sukses gan ya

Syuxer said...

tip2 yang berguna untuk newbie cam saya..:)..akan saya cuba ikut kata2 yana tuh..

Diyana said...

tahniahh,terrer tu

Husna Lana said...

thnx 4 sharing :)
tips yg berguna. tp lately sgt bizi. xsempat nak blogwalking. huhu T__T

AtieAbid said...

saya ni selalunye jadi stalker je. silent reader. ntah. mungkn lebih selesa dgn cara ni. buat masa ni la. manatau tiba2 rajin dtg kan, bleh ikut tips2 yg yana bg. hehe

Farah Shamsudin said...

yuhuu.. i like pink colour.. pink memang comey kan??
thanx for sharing info..:)

Mohd Ridhuan said...

tahniah r...
all the best...

yqnq ellyana said...

@ nurelinda :haha..follow okeh ! jgan malas2 :)

yqnq ellyana said...

@ obat sakit 2011 :tanx ye ^^

yqnq ellyana said...

@ syuxer :semoga sukses selalu ye

yqnq ellyana said...

@ diyana :huhu..biase2 saje lah yunk

yqnq ellyana said...

@ husna :yeah..dah tak busy rajin2kanlah BW ye

yqnq ellyana said...

@ atie :wahh..stalker tegar nie..haha

yqnq ellyana said...

@ farah :yayaya..pink memang comel cam kamu ^^ jgn lupe praktik kan oke

yqnq ellyana said...

@ mohd ridhuan : ur welkame ^^

M. Azrin Fakhri M. Nasir said...

eh ? x kn nk buat pahala biler time exam jek ?...(>.<) hihi..sje jalan2..

fendi said...

tips yg bergune.haha =)

nelly said...

Nice tips !
^^

gigiAriEma said...

gud lux 4 u dear! :)

tips yg bgus..hee

Eyra. said...

Tak boleh blogwalking without internet yg laju =,=
anyway, thanks for the tips! ^^

mira said...

yana: good luck...

yqnq ellyana said...

@ azrin :hehe..pahala tambahan :P

yqnq ellyana said...

@ fendi :jangan lupe ekot ! huhu

yqnq ellyana said...

@ nelly :tenkiu dear ^^

yqnq ellyana said...

@ ariema :tanx ye..semoga sukses selaluu

yqnq ellyana said...

@ eyra :pakai streamix kompem laju..huhu

yqnq ellyana said...

@ mira :tanx dear :D

deDetz said...

wahh..akak wat elok2 yea..
sokong!! =D

uLan said...

tips yang baik untuk blogger baru macam uLan.. Thanks for sharing yana :-)

yqnq ellyana said...

@ dedetz :maceh ye adik ! :D

yqnq ellyana said...

@ ulan :ur welkame..jgn lupe praktikkan tau ^^

muhsin.aminudin said...

tips berguna.. btw, jom hilangkan word verification tu?/

Arisa said...

wah! tips bguna utk NEWBIE mcm sy. THANKS for sharing ya :D

Ibnushukran said...

kompem xmnyesal ek.. nnti nk try la.. hehe..

Haslini Hassan said...

yana ...thanks for your tips..amat berguna

*47!k@# said...

wahh..tanx yana..good luck taw :)

CIK TOM said...

wah mantap tips ni..bagus2...good luck exam ye yunk!

CIK TOM said...

sekadar cdgn dr cik tom..maybe yana boleh buang word verification bg memudahkan kawan-kawan blogger komen ^_^

yqnq ellyana said...

@ muhsin :ouh oke.. :D

yqnq ellyana said...

@ arisa :yeah..jgan lupe praktikkan oke :)

yqnq ellyana said...

@ ibnushukran :haha..try laa :P

yqnq ellyana said...

@ haslini :ur welkame^^jgan lupe buat tau

yqnq ellyana said...

@ 47 :doakan yana tau..tanx ya !

yqnq ellyana said...

@ cik tom :tak semantap cik tom..kekeke

yqnq ellyana said...

@ cik tom again :erkk..ade word vrification ye?sorii ta pasan sbb yana guna oke jep =.="

eawiz said...

wah...tahniah..nak follower rmai gak..kna try ni..he2

yqnq ellyana said...

@ eawiz :huhu..jangan malu jngan segan ^___^

Nanadd said...

kita kalau bab bab nak join geng blogger apa semua, automatik segan :'( Hehe

yqnq ellyana said...

@ nanadd ;alaa..kenape segan nie yunk?buat biase2 je :)

HonEyBuNNy said...

nice tips...likesss bnayak2...hehe

good luck 4 final exam...;-)

yqnq ellyana said...

@ honeybunny :tanx tau dear^___^

kaizen said...

nice tips...

yqnq ellyana said...

@ kaizen :tanx ye ^^

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

dtg dr blog sofina lilo..tq dear, tips yg sgt berguna,nak try tutorial lainlah, akak dah copy banner adik

yqnq ellyana said...

@ fareha :oke akak..gud luck ^^

yqnq ellyana said...

@ fareha :oke akak..gud luck ^^

Pojiekyra said...

hehehe skg da mmpu u BW :D

farrah hayati said...

cam sy wat skng la...blogwalking 2 ur belog....n follow u....;} so bole nek x traffic???hehe...nice belog...mau wat belog cute gni..tapi masih blaja2...sudi jd tutor???;}

Nina Athirah said...

kak yana...thanx 4 this tips!!

MsMsNaM! said...

nice... pasnie ley sharing lg... good luck for ur exam...

Nur Athirah Nabila said...

sememangnyaa merupakan infoo yg bergunaa :D trimaa kasihh :)

Que Hanan said...

waaaahhhh...!!! mmg sangat2 berguna tips ni.....hehe

ShafyqOnlyy said...

wow , tips yang amat mengkagumkan .
saya akan sentiasa mengikuti tips-2 yang diberi oleh kamu ni .
semoga saya dapat mencapai follower yang banyak seperti kamu :)

RochelMayMei said...

Nice tips..thnks yeaa..:)

Syuq Rynn said...

Thanks kak yana sebab bagi tips ni :)

Lurvedia Lurve said...

thanks fOr sharing..:D

btw sy bru blaja bt blOg..xtaw pepOn..huhu.. sO skrg ni tngah terjah2 blOg2.. lpas tngOp yana punyer blOg..ase t'hbur pOn ade..:) hlang plx smngat nk trus bt blOg..huhu. sbb nyer blOg yana lg mnarik n lawa.. d'bnding'an dgn sy..xtaw nk cOret2 bgi lawa..buta IT myb..hihi.

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)