Sep 21, 2012

7 Jenis Wajah Mayat di dalam Kubur




Assalamualaikum.
Sekadar perkongsian bersama. Jika kita bercakap tentang alam kubur, pasti semua senyap. Semua terdiam. Semua insaf. Tapi insaf kita tu hanya untuk beberapa minit atau selamanya? Sebenarnya bagus kalau kita selalu baca tentang kejadian di alam kubur ni, bukan nak tunjuk kita warak. Biar kita bersedia, biar kita rasa takut. Semalam saya terbaca satu blog ni, dan rasa tertarik untuk kongsi dengan awak semua.
Its about 7 Jenis Wajah Mayat Di Dalam Kubur
Takut kan tengok gambar dekat atas ni? Sebenarnya saya loya tengok gambar-gambar macam ni :/

( 1) Mayat yang mukanya berpaling dari arah kiblat.

Itulah petanda bahawa semasa hidupnya telah melakukan syirik kepada Allah. Dosa yang paling besar dalam Islam. Kekal dalam neraka selama-lamanya.
( 2) Mayat yang mukanya berbentuk babi.

Itulah petanda semasa hidupnya tidak melakukan solat lima waktu serta lalai dalam solatnya.
sesungguhnya solat dapat mencegah diri dari melakukan perbuatan keji dan mungkar.
( 3 ) Mayat yang kepala menjadi batu yang hitam legam.

Itulah mayat yang hidupnya derhaka kepada kedua ibu bapa.
( 4 ) Mayat yang perutnya buncit dan meletup.

Itulah mayat semasa hidupnya suka makan harta yang haram.
( 5 ) Mayat yang kukunya mencengkam dan melilit seluruh tubuhnya.

Itulah mayat yang semasa hidupnya suka berkelahi mengata dan mengumpat orang.
( 6 ) Mayat yang keluar mata air dari kuburnya dan air itu baunya lebih busuk dari bangkai.

Itulah mayat orang yang suka makan riba.
( 7 ) Mayat yang wajahnya tersenyum

Itulah mayat yang semasa hidupnya berilmu dan beramal soleh
Jadi ape awak rasa sekarang lepas baca? Nak pilih nombor mana satu? Seriusly rasa meremang bulu roma sekarang. Rasa kerdil, rasa hina. Banyaknya dosa-dosa atas dunia ni. Bayangkan kita meninggal dunia sebelum sempat bertaubat. Nauzubillah.. *sadface.jpg*

sumber : FACEBLOG



Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

5 comments:

-meeSUPERGIRL- said...

subhanallahh .... :'(

Nyamuk Terbang said...

ya allah takutnya

iffah said...

same mcm kite punyee..

hehe:http://gagamiami12.blogspot.com/2012/08/tajuk-7-jenis-wajah-mayat-didlm-kubur.html

Faqihah Husni said...

Allahu..

Mohamad Rivai said...

takut..
pilih nomor 8 saja

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)