Jan 5, 2014

Cara-cara untuk atasi StressAssalamualaikum.

Mata tak dapat lelap. Nak study tapi takde mood. Fefeling bukan dalam mood exam walau hakikatnya berada dalam minggu exam, oh inilah aku kalau nak tahu. Kadang-kadang rasa stress dengan benda remeh temeh. Tapi bila bersama keluarga ya Allah tenang sungguh hati walau sesaat bersama. Itu kekuatan hubungan sesama ahli keluarga :'). Saja-saja google tips untuk atasi stress memandangkan diri sendiri pun stress, sedikit perkongsian untuk semua. Antara tips yang terkumpul : 

1. Tidur Sejenak
Tidur sejenak selama 30 - 45 minit akan menyegarkan tubuh kembali. Orang-orang ternama yang memanfaatkan tidur siang untuk menangani stres adalah John F. Kennedy, Thomas Edison dan Salvador Dali.

2. Pengurutan
Anda boleh mengunjungi seorang pakar urut profesional ataupun meminta pasangan atau seorang sahabat untuk mengurut otot-otot leher dan bahu anda.

3. Mengekspresikan diri secara artistik
Jadilah orang yang kreatif dan alihkan energi anda secara positif. Anda boleh cuba untuk belajar akting, atau memainkan alat muzik, mengambil gambar, melukis, menulis puisi ataupun menyanyi. Muzik adalah media pereda stres yang sangat baik. Memainkan alat muzik atau cuma sekadar mendengar muzik sangat membantu untuk melegakan stres.

4. Kerap ketawa
Cara ini bukan rahsia lagi. Tertawa boleh menyebabkan stres yang ada hadapi menjadi lebih ringan. Sentiasa tunjukkan ekspresi yang menyenangkan diwajah anda.

5. Bersikap lembut terhadap diri sendiri
Sama ada disedari atau tidak, sebenarnya kita secara terus-menerus berbicara kepada diri kita sendiri. Berbicara kepada diri sendiri menunjukkan perilaku dan citra diri. Anda boleh mengubah kedua-dua perkara tersebut melalui pembicaraan yang positif kepada diri anda sendiri. Malahan pembicaraan tersebut boleh menyebabkan perubahan terhadap proses kimiawi tubuh yang menguntungkan, dengan cara mengaktifkan sistem saraf yang menimbulkan relaksasi. Sebaliknya, pembicaraan yang negatif kepada diri sendiri akan menyebabkan rangsangan terhadap sistem saraf simpatik dan menyebabkan tubuh berasa kelelahan.

6.Peluk
Anda pasti akan lebih tenang & damai jika dapat memeluk sesorang,mksdnya disini sebagai cth,jika anda perempuan peluklah kawan perempuan anda,atau pelukla ibu anda.Dengan ini dpt meredakan stress anda.

7.Kasih Sayang
Terapi yg mudah kita dapat melalui kawan2,ibubapa dan pasangan kamu.Dengan adanya kasih sayang mereka akn menjadi sumber kekuatan anda
dan anda akan sedar anda tidak keseorang didunia ini.

8.Allah
Ikutlah segala perintahnya & tinggalkan segala larangannya,anda tidak akn rugi walau sesaat pon & sentiasa berdoa kepadaNya agr dipermudahkan segala urusan.Terima kasih sudi membaca :')

Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

No comments:

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)