Apr 13, 2012

Teringat zaman kecik molek dulu





Makin menginjak usia, makin dalam ingatan kisah-kisah zaman kecik-kecik dulu,ye saya sangat-sangat nakal ye,parut sebab jatuh pokok tu orang kata biasa lah tu..budak-budak zaman sekarang tak seganas zaman dulu kala,duduk dalam bilik ade aircond,main ipad ipod,angry bird laa,handfone laptop common lah tu bagi diorang..tak macam zaman kite dulu-dulu..kan? kan? bertuah punye budak. n___n


Dulu masa kecik saya tak ramai kawan perempuan,kalao ade pun besprengg saya sorang je perempuan,yang lain lelaki.cehhh memang taiko wa cakap lu,..ish ish kaver ayu balik -___-" rumah dekat-dekat je,so kawan dengan jiran sebelah rumah lah kan,masing-masing ade anak lelaki time tu yang sebaya saya,yang perempuan semua kecik-kecik baru nak pandai jalan,adoi nasib nasib..Even saya perempuan,saya pernah lempang lelaki sampai tinggal kesan 5 jari di pipi,engkau ado? haha..nak sangat usik anak dara orang,ciss..kenangan tu paling indah sebenarnya,HAHA..saya tahu kalao mak bapak awak bace kisah saya mesti dah reject nak jadi menantu,ciss..jangan tunjuk ye,lailailailailaiiiii....


Antara permainan saya pernah main dulu kala macam kat bawah ni haa..


Main getah
Tahu ke? tahu kan..saya dan kawan-kawan pakat curi getah dekat dapur dirumah masing-masing,lepas tu buat kerja jahat taknak mengaku salah,Ohh Tidakkk! dengan getah tu kitorang ikat jadi panjang,lepas tu main la loncat-loncat macam pocong,hihihi..main rumah terbakar laa,zerofen laa,zeroki kombek laa..haha..dekat tempat korang panggil ape? ape? errr


 

Main bola beracun/bola tengah
Yang ni best,kita duduk tengah lepas tu ramai-ramai lempar bola,kalao kena kita dah OUT. Time duduk dalam game tu suka la,bila time kita kena lempar bola mula nak merajuk sebab penat,dah taknak main..ngada-ngada betol kan? kuikui..main dengan perempuan memang camni T.T


Main batu seremban/lambuk
Di Trganu kitorang panggil batu selambuk/batu lambuk..hebakk tak? cis, batu ni dari banyak bucu tajam dah jadi bulat dah sebab everytime main. Cikgu keluar kelas cepat-cepat bukak group main ramai-ramai..best sangat..nak pelekong orang pon best,huh..tahu pelekong? cari dalam kamus oke. buruk perangai T.T Kalao dekat rumah mak selalu bebel sebab asyik terpijak batu merata-rata saya sepahkan dalam rumah,Ya Allah teruknya kau Yana,Panggg!! rotan sekali,tsktsktsk


 


Main galah panjang
Yang ni best,paling suka bila On game,paling benci kena jaga orang,HAHA..kalao tak silap ade 4-6 petak lah kot,kena jage jangan bagi orang tu terlepas atau mara petak lagi depan.


Main game kapal terbang/surat khabar
Yang ni orang panggil ape eh? yang kena lompat dengan 1 kaki tu haa,dekat Trganu orang paggil Main Tang decok,eh eh yeke?blurr kejap -__-" kita letak satu batu dalam mana-mana petak,lepas tu lompat laa,tak boleh pijak petak yang ada batu tu.hihihi..ade bentuk kapal terbang,bentuk surat khabar dan banyak lagi.




 

Main tang duduk/tang nusuk
Tang duduk? errr yang kejar-kejar tu,kalao kena sentuh sebelum duduk,dye lah yang kena kejar oranglain lak..hehe..moral of the story,kalao orang kejar awak,baik duduk cepat-cepat nanti penat nak kena kejar oranglain,LOL..tang nusuk ni ape?kui..nusuk means nyorok..atau dalam bahasa sepeking nya,Hide and Seek,ceyhh..biru mata ai T.T disebabkan saya kecik,saya suka nyorok atas pokok,senang panjat..tapi time nak turun,woi woi..tolong aku woiii..cehh


Kutip buah getah
Dulu petang-petang selalu masuk hutan pergi kutip buah getah,berani tak? masa kecik mana ade istilah takot dalam diri saya,haihh teruk kan.Buah getah sangat keras tau,kalao baling dekat dahi orang mahu benjol ayam dapat ni..biasanya orang kutip buah getah untuk dijadikan guli main congkak,tapi saya guna untuk lastik burung dalam hutan,kuikui..best betol,kalao tak kene burung,bontot kawan pun jadilaa,HAHA..atoiii


Baling Selipar
Yeay,sangat best tau kalao main,selipar tu kita cantum jadi 3 dah mcm menara,baling selipar sampai tumbang..lepas kejar kejar laaa..kalao kena dah OUT,hihi..ahli kumpulan kena kerja keras bina balik menara selipar jepun tuh,sumpah lawak kalao main..hihihi


 


That moment paling syok dan best bilamana dapat mandi sungai dan panjat pokok. Mandi sungai,yeah..panjat bukit kat lereng sungai tu lepas tu lompat buat aksi ala-ala penerjun Olimpik gitu,HAHA..teruk perangai..sape paling hebakk dye menang..ade ke patot? last saya mandi sungai bila tingkatan 1 kalao tak silap,masa tu saya dan besprengg saya je,kami mandi sungai berdua..hmm,lepas tu saya rasa sakit dan macam ada sesuatu dekat kaki kanan,bila tengok je "Makkkkk!!! lintah besooooo!!!" mahu terlolong sane sini mintak tolong,bespreng saya dah mula takot,dye lari jauh-jauh bukannye nak tolong,sampai hati,cis..


 

Depan rumah saya ade pokok rambutan dan jambu batu dulu-dulu..tumbuh sebelah-sebelah camtu,ada 2 batang pokok tapi dekat atas jadi satu pohon,daun bercantum camtu..eh paham ke? bahasa Itali ni,LOL -__-" moment paling best bila dua pokok ni berbuah,apelagi atas pokok la tempat saya..dah makan rambutan sesenang hati lempar kulit dekat orang yang lalu lalang,jahat kan saya? cepat-cepat orang lari sebab ingatkan hantu,saya kecik boleh nyorok dalam daun banyak-banyak tuh..nakal tak?kan kan? erghhh


 
hasil google search,entah gambo sape lah ni,haha
tibai je


Sekarang usia dah menginjak 21 tahun, ye dah 21 tahun,tak boleh nakal-nakal..dah kena belaja hidup berdikari,tak perlu bergantung hidup pada oranglain..kata mak "umur dah 21,kalao zaman dulu anak dah 4 5 orang dah ni" aitototoo..zaman sekarang kahwin lebih 25 pun ade kan,sebab terlalu kejar kerjaya..tapi saya nak kahwin before 25..boleh ke cik boiprengg? ehem ehemm,cari duit cepat-cepat sikit. n___n


Awak semua ade rase hidup macam saya? ada ada? 
sile share tau :')


Suka? LIKE je! :)


LIKE Fan Page Yana sekali yer! :)

8 comments:

Fiksyida said...

Permainan kita dulu tak sama dgn budak2 sekarang kan..skrg diorg main video game..hehehe...

Ana Farhana said...

alahaiii.. rindunye nak main mainan ni semua, skg da besar da xde nak main da..

zainatul abu bakar said...

budak2 sekarang mesti xtau permainan ni.best zaman kite kecik2 dulu, galah panjang permainan feveret laa

NoRfArAhiN said...

betul! bdak zaman sekarng sgt rugi sb xmerasa suasana mcm kita ^^

AculNetwork said...

budak2 skang ni ramai yg main sukan inroom je cam ps, xbox n internet banding bermain sukan outdoor.

jom baca artikel terbaru di blog acul lak.

http://www.notahati.com/10-keajaiban-di-dalam-hubungan-percintaan/

ZieRa said...

game kapal terbang tu kitabiasa panggil ting ting..

yang main tang duduk tu panggil polis entri.. hehehe..

Eyra. said...

Selalu jugak main game2 ni, rinduuuuuuuu T_T

Syira Qahira said...

salam..

lama x singgah sini..

sk juga main getah ms kecik2 dulu, dh tua ni dah x larat nak melompat.huhu

Post a Comment

Terima kaseh drops komen
Esok-esok drops komen lagi oke ! :)